Het werk

Om het USAR-team in te kunnen zetten, moet de inzet in de eerste plaats zinvol zijn en een aanvulling bieden op de lokale hulpverleningsmogelijkheden. Dit wordt voor het Koninkrijk der Nederlanden beoordeeld door het Ministerie van Justitie en Veiligheid.

Over de inzet in het buitenland beslist het Ministerie van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Dit vindt plaats in nauw overleg met de Landelijk Commandant USAR.NL en het Ministerie Veiligheid en Justitie.

Inzetcriteria

Alarmering buitenland

Als zich ergens in de wereld een ramp voltrekt, wordt USAR.NL gealarmeerd via het Global Disaster Alert and Coordination System van de Verenigde Naties en de Europese Commissie. Ook het Nationaal Crisiscentrum (NCC) in Nederland geeft een waarschuwing af. Afhankelijk van het incident en de bijdrage die USAR.NL kan leveren, start de voorbereiding op een inzet in het buitenland. Het Ministerie van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking beslist of USAR.NL daadwerkelijk wordt ingezet.

Voorbereiding inzet

Alarmering binnenland

Als zich in het Koninkrijk der Nederlanden een ramp voltrekt, wordt de Deputy National Commander van USAR.NL geïnformeerd door het Nationaal Crisiscentrum (NCC). De Deputy National Commander bepaalt of USAR.NL daadwerkelijk wordt ingezet en met welke teamsamenstelling dat zal zijn. In veel gevallen zal eerst een Teamleader zich melden bij het CoPI (Commando Plaats Incident) om zijn diensten aan te bieden.

24/7 staat een van de vier SAR Groups paraat om ingezet te worden met een tweede SAR Group als back up. Een van de Teamleaders neemt het commando ter plaatse voor zijn rekening.

Het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid wordt gealarmeerd en zorgt ervoor dat de USAR-trailer ter plaatse komt.

Een inzet in het binnenland kan binnen 4 uur gerealiseerd worden.

Inzet in Turkije na zware aardbeving

Aardbeving Turkije

Inzet Beiroet na zware explosie

explosie beiroet

USAR.nl behaalt voor de derde keer op rij de hoogste vn classificatie “Heavy Team”

Insarag classified heavy team

Gasexplosie Den Haag

Inzet TAST.nl op Sulawesi

STH en USAR.nl

Instorting parkeergarage Wormerveer

Sint Maarten

Sicilië

Instorting Pearle Den Bosch

Alphen aan den Rijn

Aardbeving in Nepal

2018 Nepal inzet

Explosie in Rotterdam

explosie rotterdam

Weeze

Taranis

Denemarken

Aardbeving in Haïti

Dubai

Tsjechië

Turkije

Aardbeving in Pakistan