TAST.nl

TAST.NL staat voor Technical Assistance Support Team Nederland. Als er ergens op de wereld een ramp heeft plaats gevonden en de EU stuurt een Union Civil Protection Team dan kan TAST.NL medewerkers en materialen leveren die dit team gedurende hun inzet ondersteunen op ICT- en administratief gebied.

TAST.NL is een geclassificeerd Light TAST-team en heeft daarmee bewezen te voldoen aan de in het EU TAST Guidance Document gestelde eisen.

tast.nl

Team samenstelling

Een TAST-team bestaat uit 2 personen, waarvan in ieder geval 1 ICT-er. Missie afhankelijk kan er besloten worden om nog een ICT-er of een andere functionaris mee te sturen, zoals bijvoorbeeld een Information Officer. Het betreft teamleden die naast TAST- ook USAR-lid zijn. Om als TAST-lid ingezet te kunnen worden, volgen de TAST-leden een aanvullend trainingstraject. Als TAST wordt regelmatig succesvol in Europees verband geoefend.

Materiaal

Het TAST-team neemt zelf materialen mee die nodig zijn om een computernetwerk aan te leggen en te onderhouden. Denk hierbij aan laptops, routers, printers, Internet via satelliet en satelliet- en mobiele telefoons. Er geldt een basis uitrusting die is vastgelegd in het TAST Guidance Document.

Alarmering

Het Emergency Response Coordination Centre (ERCC) alarmeert TAST.NL via het Nationaal Crisis Centrum (NCC). Nadat TAST gealarmeerd is, worden 2 teamleden opgeroepen. Het materiaal wordt in orde gemaakt en vluchten worden geboekt. Het team kan binnen een paar uur gereed zijn om te vertrekken en is wereldwijd inzetbaar.

Het werk

Inzet in Turkije na zware aardbeving

Aardbeving Turkije

Inzet Beiroet na zware explosie

explosie beiroet