Sicilië

  • Sicilië

Van 4 t/m 8 oktober 2016 vertrok een compleet USAR-team naar Sicilië om deel te nemen aan een internationale oefening. Behalve USAR.NL namen ook een Algerijns en Belgisch team deel.  Op dinsdagochtend vertrok  het team met 15 ton materieel en 8 speurhonden vanaf de vliegbasis Eindhoven met een KDC-10 van Defensie naar de luchthaven van Palermo.

Overleg tijdens de vlucht

De vliegtijd werd benut om te overleggen en te plannen voor zover dit mogelijk is met de tot nu toe bekende gegevens. Het gebied rondom Poggioreale is getroffen door een zware aardbeving die veel instortingen heeft veroorzaakt. Bovendien was er sprake van een Tsunami en zijn er meerdere naschokken. Er wonen meer dan 1 miljoen mensen in het getroffen gebied. Het land heeft voor deze oefening de fictieve  naam ‘Faultland’ gekregen.

Om 11.00 uur arriveert het team op de luchthaven van Palermo. De 15 ton vracht wordt overgeladen in 2 vrachtwagens. Dit gaat een aantal uren duren en ook deze wachttijd wordt gebruikt om verdere plannen uit te werken.

Via Tripano gaat het in kolonne naar de eindbestemming Poggioreale. Op een aangewezen terrein net buiten het dorp bouwen we ons basiskamp, dit wordt  ook de locatie van het Algerijnse en Belgische team. De 15 ton vracht wordt met de hand uitgeladen en daarna wordt direct begonnen met de opbouw van het basiskamp. Om geen tijd te verliezen zijn bij aankomst direct 2 van de 4 reddingsgroepen op verkenning uitgestuurd.

Het dorp Poggioreale, waar de reddingsgroepen oefenden, is in 1968 daadwerkelijk getroffen door een zware aardbeving waarbij honderden dorpelingen om het leven kwamen. Alles staat er nog bij zoals het was na de aardbeving, dus een bijzonder realistische setting om te oefenen. De hele oefening is er dag en nacht doorgewerkt en bij complexe reddingsoperaties werd er nauw samengewerkt met de andere teams. Op het basiskamp zorgden de USAR-collega’s van Logistiek en Staff and Support voor de nodige ondersteuning om de reddingsoperaties gaande te houden.

USAR.NL vertegenwoordigd in Technical Support and Assist Team (TAST)

USAR.NL was, naast het volledige team, ook met 6 leden vertegenwoordigd in het 12 leden tellende Technical Support and Assist team (TAST). De overige 6 leden kwamen uit verschillende lidstaten en vormden samen met de USAR-leden het  EUCPT. Het team bestond uit specialisten die zich bezighielden met de coordinatie van de hulpverlening in de breedste zin van het woord.

Op zaterdagavond 8 oktober keerde het team terug op de vliegbasis Eindhoven. Een leerzame week met een prima oefening in een geweldige sfeer.

Een samenvatting van de oefening in beeld zie je hier:

Het werk

Sint Maarten

Inzet TAST.nl op Sulawesi

Het team

Het USAR-team heeft een multidisciplinair personeelsbestand van ca 145 medewerkers en is verdeeld over vier reddingsgroepen.

Ontdek alles over het team