Aardbeving in Nepal

Op zaterdag 25 april 2015 vond er een aardbeving plaats in Nepal met een kracht van 7.9 op de Schaal van Richter. Nederland stuurt USAR.NL om te helpen bij het zoeken naar slachtoffer. 

Arjan Stam, Teamleader USAR.NL en teamleader tijdens de inzet in Nepal, en Martin Evers, Deputy National Commander en hoofd Headquarters tijdens de inzet, vertellen over hun ervaring.

“Voor mij ben jij een generaal”

De aankomst in Nepal is bijzonder. Er is nog geen hulpverleningsstructuur opgezet en werkzaamheden worden niet gecoördineerd. USAR.NL onder leiding van Arjan Stam neemt dit op zich. Rekening houdend met de cultuur en politieke belangen van veel verschillende landen trekt USAR.NL het reddingswerk vlot. “Daarmee hebben we Nederland en USAR.NL op de kaart gezet”, vertelt Stam. “We worden nu in de wereld gezien als een uitstekende partner die op het hoogste niveau hulpverleent én coördineert.”

“Thuisfront verdient grootst mogelijke zorg”

Met bulderend geraas komt de KDC 10 van de Koninklijke Luchtmacht los van de startbaan. 61 USAR-leden, 8 honden en 16 ton goederen hangen in de lucht, onderweg naar Nepal. Een aardbeving met de kracht van 7,8 op de schaal van Richter kost bijna 8.000 mensen het leven, 14.000 mensen raken gewond en bijna 300 mensen zijn vermist. De ravage is enorm. Martin Evers is Deputy National Commander en Chief of Staff Headquarters USAR.NL dat in allerijl wordt ingericht. “Vanuit Nederland doen we er alles aan om deze inzet goed te laten verlopen.”

Het werk

Gasexplosie Den Haag

Instorting Pearle Den Bosch

Het team

Het USAR-team heeft een multidisciplinair personeelsbestand van ca 145 medewerkers en is verdeeld over vier reddingsgroepen.

Ontdek alles over het team