Instorting Pearle Den Bosch

  • Den Bosch

Zaterdagavond, 27 februari 2016, omstreeks 23.00 uur, stortte een pand in aan de Markt in Den Bosch. Hondengeleiders van USAR.NL werden ingezet om vast te stellen of er nog slachtoffers onder het puin vast zaten. Dit bleek niet het geval.

Theo van Trier, hondengeleider, vertelt over zijn taak binnen USAR en zijn ervaringen tijdens deze inzet en een inzet in  Eindhoven een aantal jaar geleden, waar tijdens verbouwingswerkzaamheden een pand bezwijkt onder de druk van vloeibaar beton.

“Een hondenneus valt niet te evenaren”

“Even controleren waar de wind vandaan komt.” Reddingshondengeleider Theo van Trier pakt een aansteker en kijkt naar welke kant het vlammetje opwaait. “Ik werk zoveel mogelijk tegen de wind in, omdat Rex dan het beste ruikt. In rampgebieden is het niet altijd mogelijk om ingestorte gebouwen tegenwinds te benaderen. Daarom werken we in een reddingsgroep altijd met twee reddingshonden. Een tweede geleider verricht met zijn hond een tweede zoekslag in hetzelfde rampgebied. Als de tweede reddingshond hetzelfde resultaat laat zien als de eerste, dan is dat een bevestiging dat er inderdaad een levend slachtoffer onder het puin ligt, of niet. Een slachtoffer bevrijden kan maar zo 16 uur duren. Dan wil je wel zeker weten dat er iemand ligt.”

Theo van Trier

Hondenneus

Rex is wendbaar en dankzij zijn ranke lichaam in staat om diep in het puin naar levende slachtoffers te zoeken. “Hij maakt een melding als hij ergens door een kier de geur van een levend persoon ruikt. Het slachtoffer hoeft niet per se op die plek te liggen, omdat Rex alleen de plaats aangeeft waar de geur vrijkomt. Meestal ligt een slachtoffer in de directe nabijheid.” Theo heeft groot vertrouwen in zijn hond. Hij geeft commando’s om aan te geven wat Rex moet doen, maar verder laat hij hem vrij bij het volgen van geursporen. “Het gebeurt geregeld dat ik de hond op een specifieke plek inzet en dat hij al zoekende uitbreekt. Dan heeft Rex wat geroken. Dat is zo mooi! Een hond ruikt vele malen beter dan de mens en er is geen techniek die een hondenneus kan evenaren.”

Twee werelden

USAR.NL beschikt over veertien reddingshondengeleiders en evenzoveel honden van de Nationale Politie. In het dagelijks leven wordt Rex bij een zwaar delict ingezet om het geurspoor te volgen van een weggevluchte dader. “Op de plaats delict zoek ik met Rex naar sporen of sporendragers waaraan een menselijke geur zit.” Bij USAR.NL komt deze speurhond in een andere wereld terecht. Nu moet hij handelen als een reddingshond. Hij mag geen melding meer maken van sporen en sporendragers en alleen nog reageren op de geur van levende slachtoffers die onder het puin liggen. “Voor Rex is dat een grote verandering”, vertelt Theo. “Daarom heb ik hem geleerd dat zijn taak verandert als ik mijn oranje USAR-overall aantrek. Dat benadruk ik nog eens extra door hem een andere beloning te geven dan tijdens zijn dagelijkse speurwerk bij de politie.”

Den Bosch en Eindhoven

Naast internationale missies zijn Theo en zijn vorige hond Djoyce ook ingezet bij calamiteiten in Nederland. Begin 2016 stort in Den Bosch een winkelpand van Pearl in. Het pand staat leeg en wordt verbouwd, maar staat aan een drukke winkelstraat. Op bewakingsbeelden is te zien dat er net iemand langsliep toen het gebouw instortte. “Nadat brandweer en Inspectie Bouw- en Woningtoezicht van de gemeente de instorting stabiel genoeg vonden voor reddingshonden, hebben we een zoekslag met twee honden gedaan. Gelukkig bleek er niemand onder het puin te liggen.”
Een andere ervaring doet Theo op in Eindhoven. Tijdens verbouwingswerkzaamheden bezwijkt een pand onder de druk van vloeibaar beton. “Het is een grote papzooi en daaronder moet ergens een slachtoffer liggen. Eerst stuur ik Rex erin. Daarna stuurt mijn collega reddingshondengeleider zijn hond erin, als second opinion zoals we dat bij USAR.NL gewend zijn. De honden ruiken geen slachtoffer. Het vloeibare beton dekt alles af. Nadat de brandweer een laag vloeibaar beton en enkele betonconstructies gedeeltelijk heeft verwijderd, maken beide reddingshonden op precies dezelfde plaats een melding. In de directe nabijheid daarvan vinden we onder het beton het inmiddels overleden slachtoffer.”

Den-Bosch-instorting

Het werk

Instorting parkeergarage Wormerveer

Gasexplosie Den Haag

Het team

Het USAR-team heeft een multidisciplinair personeelsbestand van ca 145 medewerkers en is verdeeld over vier reddingsgroepen.

Ontdek alles over het team