Tsjechië

Het team vertrok op maandag 27 mei 2008 met een Hercules C130 transportvliegtuig van Defensie en landde omstreeks 12.00 uur op het internationale vliegveld van Ostrava. Aan boord achtenvijftig USAR-leden en zes reddingshonden van het Nederlandse ‘heavy duty’ USAR-team. Super gemotiveerd om op Tsjechische bodem een aansprekende oefening te doen in de laatste week van mei.

Aardbeving
Na aankomst meldde het USAR-team zich bij de ‘Reception-desk’ van de VN. Hier kreeg de leiding van het Team voor het eerst nadere informatie over de ramp die zich zondagavond om 21.30 uur had voltrokken. Ostrava en omgeving is door een aardbeving getroffen. Het gebied omvat twee steden en negen dorpen, 70 kilometer aan wegen en 29 bruggen zijn vernield. Er werd gesproken over honderden slachtoffers. De leiding van USAR kreeg bij de lokale autoriteit te horen dat het eerste inzetgebied een voormalig politiebureau en administratiekantoor was. Rond 18.00 uur werd de plaats bereikt waar het basiskamp mocht worden opgezet. Onderweg werd het konvooi nog geconfronteerd met een personenauto die op zijn dak lag. Van de drie inzittenden zaten er twee bekneld. Na een korte fase van verwondering werden de slachtoffers op adequate wijze bevrijd en verzorgd. Later in de week is het team verplaatst naar Rychnov om opnieuw inzetten te doen.

Media
Tijdens de oefening was een verslaggever van RTL nieuws aanwezig. Aan het einde van de oefenweek werd op RTL nieuws in een aparte reportage aandacht besteed aan het werk van USAR.NL. Ook waren er enkele studenten van de TU Delft te gast om te kijken met welke apparatuur USAR werkt en op welke manier het materiaal ingezet werd.

tsjechie-inzet

Het werk

Denemarken

Taranis

Het team

Het USAR-team heeft een multidisciplinair personeelsbestand van ca 145 medewerkers en is verdeeld over vier reddingsgroepen.

Ontdek alles over het team