Taranis

‘Door extreem aanhoudende regenval stijgt het water in de rivier de Salzach tot recordhoogte. Bij de Pass Luegg breken tenslotte de dijken waardoor het hele gebied rondom Salzburg onder water loopt. Door deze ‘Alpen-tsunami’ storten gebouwen in, worden wegen en spoor geblokkeerd en mensen moeten worden geëvacueerd.’

EU Oefening
Dit is een verkorte omschrijving van het scenario van de rampenoefening ‘EU Taranis 2103’ die van 27 t/m 29 juni in de omgeving van Salzburg wordt gehouden. Ook USAR.NL neemt deel aan deze oefening. Volgens het scenario staan de Oostenrijkers voor een onmogelijke opgave en wordt de hulp van de EU ingeroepen. Dat heeft tot gevolg dat ook Nederland hulp stuurt. Naast het USAR-team neemt ook het Nederlandse Floodrescue Team deel aan de oefening. In totaal nemen ongeveer negenhonderd hulpverleners deel aan ‘EU Taranis 2013’. Naast Oostenrijk en Nederland zijn ook Bulgarije, Kroatië, Tsjechië, Duitsland en Roemenië met bijzondere teams aanwezig.

Floodrescue
Voor USAR.NL biedt deze oefening interessante nieuwe uitdagingen. Het is de eerste keer dat gewerkt wordt onder de vlag van het EU Civil Protection Mechanism en we gaan samenwerken met een derde partij, het Floodrescue Team. Dit team staat bovendien onder bevel van USAR.NL.

Taranis

Het werk

Instorting Pearle Den Bosch

Weeze

Het team

Het USAR-team heeft een multidisciplinair personeelsbestand van ca 145 medewerkers en is verdeeld over vier reddingsgroepen.

Ontdek alles over het team