Het team

Het team

Het USAR-team heeft vier reddingsgroepen (SAR group), een staf- en ondersteuningsgroep (Staff and Support group) en een commandogroep (Command Group). De organisatie is multidisciplinair samengesteld en bestaat uit zoek- en reddingspersoneel, verpleegkundigen en artsen, speurhondengeleiders, bouwkundigen, ondersteunend personeel en leidinggevenden. USAR.NL telt bij een inzet zo’n 61 medewerkers. Hiervoor kan geput worden uit een personeelsbestand van ca. 145 medewerkers.

Motivatie teamleden

Heavy team

Bij de Verenigde Naties is USAR.NL geclassificeerd en staat zij te boek als heavy team. In de praktijk betekent dit dat USAR.NL inzetbaar is op zware en complexe reddingsoperaties. USAR.NL is zodanig toegerust dat het beroep op de lokale hulpbronnen rond de plaats van de ramp beperkt blijft. Hiervoor heeft het USAR.NL team de beschikking over een trailer met het nodige materieel om voor de periode van 10 dagen self-supporting te zijn. In deze trailer zitten ook alle benodigdheden om zoek- en reddingsacties uit te voeren. Als USAR.NL per vliegtuig arriveert, zijn alleen aanvullende transportmiddelen en de eventuele inzet van derden (bijvoorbeeld tolken) noodzakelijk. De ambassade van Nederland in het getroffen land vervult hierbij een belangrijke rol.

insarag logo

Materieel

Bij aankomst van USAR.NL op de ramplocatie is snelheid geboden. Goed materieel is onmisbaar om mensen levend onder het puin uit te halen. De eerste slag slaat USAR.NL met klein handgereedschap, om mensen te redden die makkelijk bereikbaar zijn. Zwaar gereedschap wordt ingezet voor het bevrijden van slachtoffers die onder beton, staal en hout liggen.

Mike vertelt verder

USAR-lid worden

Om USAR-lid te kunnen worden dien je werkzaam te zijn bij een van de Participanten.

USAR-lid word je niet zomaar! Reddingswerk in moeilijke omstandigheden vraagt om specifieke competenties en vaardigheden. Flexibiliteit en het kunnen omgaan met teleurstellingen zijn belangrijke competenties. Stressbestendigheid en vakmanschap is nodig om tijdens een inzet van maximaal tien dagen zoveel mogelijk werk te verzetten. De gewoonten en gebruiken van een ander land vragen om diplomatie en tact. Alle USAR-leden zijn medisch en psychisch fit en worden hier ook op gekeurd.

Ben je werkzaam bij een van de Participanten en wil je in aanmerking komen voor een functie bij USAR.NL, volg dan de vacature overzichten binnen je eigen organisatie of neem contact met ons op via usar@nipv.nl.

Oefenen van vaardigheden

USAR-leden werken bij de Brandweer, Ambulancedienst, Nationale Politie, Defensie of Medisch Centrum Haaglanden. De specifieke kennis en ervaring die ze daar opdoen, nemen ze mee naar USAR.NL. Het zijn toppers in hun vak, die daarbovenop USAR-vaardigheden krijgen aangeleerd. Marco Boulogne is Staff Officer Education, Training and Exercise. Hij zorgt voor de vakbekwaamheid van de 135 teamleden.

Marco vertelt verder

Het werk

Inzet in Turkije na zware aardbeving

Aardbeving Turkije

Inzet Beiroet na zware explosie

explosie beiroet