Dubai

In mei 2009 vertrok het USAR-team voor een buitenlandse oefening naar Dubai. Voor de oefening was de toepasselijke naam ‘Fata Morgana’ gekozen. Het complete USAR-team werd verdeeld in 2 teams die ieder opeenvolgend gedurende een periode van 9 dagen werden beoefend.

Hoofddoel van de meerdaagse oefening was het USAR-team zo realistisch mogelijk onder zware klimatologische omstandigheden op heavy niveau te oefenen. Denk hierbij aan zeer hoge temperaturen en luchtvochtigheid, ongedierte, etc. Na een korte periode van acclimatiseren op een legerbasis bij het vliegveld vertrokken de teams richting woestijn om in het zand het basiskamp op te bouwen en de inzetten vanuit deze locatie te starten. Overdag liepen de temperaturen in de woestijn op tot ruim 50 graden. Na de nodige aanpassingen in werktijden bleek dat de teamleden in staat waren om onder extreem warme omstandigheden op een verantwoorde wijze reddingswerk uit te voeren.

Tijdens deze oefenweken is voor het eerst in het bestaan van USAR.NL gebruik gemaakt van externe waarnemers van TNO en TU-Delft. Zij keken naar de fysiologische en de Command and Control aspecten.

inzet dubai

Het werk

Inzet Beiroet na zware explosie

explosie beiroet

Sint Maarten

Het team

Het USAR-team heeft een multidisciplinair personeelsbestand van ca 145 medewerkers en is verdeeld over vier reddingsgroepen.

Ontdek alles over het team