Weeze

In november 2013 werd de tweede grote oefening (na de oefening ‘Taranis’ in juni in Oostenrijk) voor een compleet USAR team gehouden. Locatie is het vliegveld in Weeze, net over de grens in Duitsland. Het oefengebied is een voormalig legerbasis van de RAF. De  locatie ziet er uit als een door aardbeving verwoeste stad en biedt ongekend veel mogelijkheden om USAR werkzaamheden te beoefenen.

Airport
Rond 09.00 uur melden de teamleden zich in Zoetermeer. Onder tussen valt de regen met bakken uit de hemel. De verwachting voor de komende dagen is al niet veel beter. Met een verwachte temperatuur van rond de twaalf graden beloofd het een bijzondere oefening te worden. Voordat het team kan vertrekken wordt de locatie in Zoetermeer ingericht als Zoetermeer International Airport (ZIA). Dit om alle formaliteiten te beoefenen wanneer we per vliegtuig vertrekken. Het transport bestaat deze keer uit een grote touringcar en rond twaalf uur vertrekken we onder begeleiding van een politie escorte richting Duitsland. ’s Avonds rond 23.00 uur is ons basiskamp gereed en start een week van dag- nacht oefenen.

Gecompliseerde reddingen
Het blijft de hele week regenen en waaien en de weersomstandigheden zorgen voor een extra belasting voor mens, dier en materieel. Gecompliceerde reddingen in diepe kelders en ook de hoogteredding werd uitvoerig beoefend. Onder toezicht van Duitse specialisten leverde ook deze oefening weer veer leermomenten op. Bij de oefening was ook een aantal nieuwe USAR leden betrokken. Zij hebben veel ervaring opgedaan en zijn klaar voor een echte inzet.

Het werk

Sint Maarten

Instorting parkeergarage Wormerveer

Het team

Het USAR-team heeft een multidisciplinair personeelsbestand van ca 145 medewerkers en is verdeeld over vier reddingsgroepen.

Ontdek alles over het team