Aardbeving in Haïti

In januari 2010 vertrok USAR.NL naar Haïti. Na een zeer zware aardbeving was de hoofdstad  Port-au-Prince vrijwel volledig verwoest. Bij de aardbeving zijn 230.000 mensen om het leven gekomen, 310.000 raakten gewond. Maar liefst 1.5 miljoen inwoners werden dakloos.

Reddingsacties
Het werd een loodzware missie voor USAR maar ook de meest succesvolle sinds de oprichting. Een moeder en dochter werden uit het puin gered en later ook nog een man in samenwerking met een Engels USAR team. De moeder overleed helaas enkele dagen later, de dochter woont inmiddels bij familie in Canada. Ook werd een tijdens de aardbeving omgekomen Nederlands echtpaar samen met hun twee Haïtiaanse adoptiekinderen geborgen uit de puinhopen van het ingestorte hotel Montana.

Naschokken
Enkele zeer zware naschokken maakten het werk van USAR extra moeilijk en sommige delen van de stad waren te onveilig om in te werken.

Media
De mediabelangstelling voor het team was tijdens en na de inzet enorm. Bij terugkomst op Eindhoven meldden zich tientallen redacties die een deel van het team in hun uitzendingen wilde. Het werd uiteindelijk Pauw & Witteman. Er werd voor de uitzending een speciale tribune in de studio gebouwd waarop een USAR delegatie plaatsnam. Het werd een gedenkwaardige uitzending die grotendeels werd gewijd aan de inzet van USAR.

Reportage
Rachid el Mourif won in 2010 de Stan Storimans Prijs voor zijn reportage over de inzet in Haïti. Rachid reisde mee met een van de SAR Groups en legde vast hoe een vrouw en kind gered werden onder de puinhopen van een ingestort huis vandaan.

Het werk

Aardbeving in Nepal

2018 Nepal inzet

Inzet TAST.nl op Sulawesi

Het team

Het USAR-team heeft een multidisciplinair personeelsbestand van ca 145 medewerkers en is verdeeld over vier reddingsgroepen.

Ontdek alles over het team