Aardbeving in Pakistan

Op 8 oktober 2005 vond er een aardbeving plaats in Noord-Pakistan en Noordwest-India met een kracht van 7,6 op de schaal van Richter. Zondagmorgen 9 oktober om 08.00 uur heeft de Pakistaanse regering Nederland formeel gevraagd om bijstand van USAR.NL.

Vanaf luchthaven Eindhoven vertrok het USAR-team naar de luchthaven van Islamabad om zich melden bij het centrum dat de VN hier heeft ingericht om de inzet van de buitenlandse reddingsteams te coördineren. Op 10 oktober kwam het team in Islamabad aan en vertrok vervolgens met enkele vrachtwagens naar het inzetgebied; een school in de stad Bagh. In de volledig ingestorte school zouden zich 200 vermiste kinderen bevinden. Helaas waren er geen overlevenden. USAR.NL heeft een veilige toegang tot het ingestorte gebouw gecreëerd zodat de lokale bevolking het gebouw kon betreden voor bergingswerkzaamheden.

Ook op de andere zoeklocaties in Bagh werden geen overlevenden onder de puinhopen aangetroffen. Twee reddingsgroepen hebben een laatste check van het toegewezen rampgebied uitgevoerd. Een deel van het team is, gedurende de hele inzet, actief geweest bij het verzorgen van de honderden gewonden en het assisteren bij het transport van de zwaargewonden per helikopter. Tijdens het verblijf in Pakistan ondervond het team veel steun van de aanwezige militairen in het gebied.

Op maandag 17 oktober arriveerde het team om half 9 ’s avonds met een toestel van Freebird op Rotterdam Airport. Daar werden zij verwelkomd door o.a. minister Remkes en vertegenwoordigers van de ambassade van Pakistan.

Het werk

Aardbeving in Nepal

2018 Nepal inzet

Aardbeving in Haïti

Het team

Het USAR-team heeft een multidisciplinair personeelsbestand van ca 145 medewerkers en is verdeeld over vier reddingsgroepen.

Ontdek alles over het team