Inzet Beiroet na zware explosie

  • Beiroet

Op 4 augustus 2020 werd Beiroet, de hoofdstad van Libanon, getroffen door een zware explosie in de haven. Binnen enkele uren viel het besluit het Nederlandse Urban Search and Rescue-team naar Libanon te sturen. Om te zoeken naar slachtoffers en een bijdrage te leveren aan de coördinatie van de vele internationale hulp die naar de getroffen stad onderweg was.

Een dag later vlogen 64 hulpverleners van het team, acht honden en 16 ton aan materieel met twee
vliegtuigen naar Libanon vanaf Vliegbasis Eindhoven. Na eerste zoekingen door USAR.NL in het getroffen havengebied bleek al snel dat er zich geen slachtoffers meer bevonden in het getroffen havengebied.

Binnen een dag werd daarom al omgeschakeld naar humanitaire hulpverlening waarbij de vier
reddingsgroepen op verschillende plekken in de stad werden ingezet. Zo werd veel werk verricht op de Nederlandse ambassade, maar werden ook beschadigde gebouwen in de stad in kaart gebracht ten behoeve van herstelwerkzaamheden, of het weer bewoonbaar maken van woningen.

Samen met usarteams uit andere landen zoals Qatar, Turkije, Polen en Rusland werd een UCC (USAR Coordination Cell) ingericht. Vanuit dit centrum werd in nauwe samenspraak met de lokale autoriteiten alle internationale hulp aangestuurd, mede onder leiding van leden van USAR.NL.
Op maandag 10 augustus kwam het team terug naar Nederland. Mede dankzij de aanwezigheid van de vele internationale reddingsteams werd de zoektocht naar slachtoffers nog binnen de kritieke zeven dagen afgerond. Het team kwam in relatieve stilte aan op vliegbasis Eindhoven: vanwege het coronavirus werd het team niet ontvangen door familie.

Het werk

Inzet in Turkije na zware aardbeving

Aardbeving Turkije

USAR.nl behaalt voor de derde keer op rij de hoogste vn classificatie “Heavy Team”

Insarag classified heavy team

Het team

Het USAR-team heeft een multidisciplinair personeelsbestand van ca 145 medewerkers en is verdeeld over vier reddingsgroepen.

Ontdek alles over het team