Arjen Littooij

National commander

“USAR is bij mij goed op het netvlies gekomen tijdens de uitzending naar Nepal. Als werkgever van een aantal USAR-leden heb ik kunnen zien hoe gedreven zij mensen onder het puin vandaan haalden.

USAR.NL staat aan de top van vakbekwaamheid in Nederland, maar ook in de wereld. En alle teamleden hebben een ongekende loyaliteit en passie voor USAR.NL. Dit is het helpen van mensen in optima forma. Zonder aarzelen heb ik daarom begin 2016 de functie van National Commander op me genomen.”

Arjen is directeur van de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.

Arjen Littenooij

Martin Evers

Deputy National Commander

“Gebruik de talenten die je hebt gekregen en lever een waardevolle bijdrage aan je omgeving. In die traditie ben ik opgegroeid. Toen ik werd gevraagd voor de functie van Deputy National Commander USAR, heb ik dan ook direct ‘ja’ gezegd. Met mijn ervaring als militair en brandweerman kan ik iets toevoegen aan dit team. Ik plan, organiseer en regel. Ik breng orde en regelmaat aan, maar improviseer ook. Als zij op missie gaan, sta ik 24/7 voor hen klaar op het hoofdkwartier in Nederland. Door de teamspirit en de indrukwekkende ervaringen ben ik een completer en rijker mens geworden.”

Martin is plaatsvervangend regionaal brandweercommandant Haaglanden.

Arjan Stam

Teamleader

“Als het ingewikkeld is doen wij een stapje naar voren, terwijl anderen een stapje naar achteren doen. Wij gaan altijd uit van mogelijkheden. Het glas is halfvol. Er is geen ‘nee’. We zijn oplossingsgericht en creatief. In de moeilijkste omstandigheden verbazen we onszelf wat we kunnen en weten te bereiken. Je krijgt ons niet klein. Al hebben we 16 uur op de poten, we gaan door. Slapen doen we later wel. Dit team is supergemotiveerd en gaat door tot het gaatje. Dat is goud. Een mooier team om leiding aan te geven is er niet.”

Arjan is directeur incidentbestrijding bij Brandweer Hollands Midden.

René Wiegman

Groupleader SAR

“Als hulpverlener zit het in mijn genen om iets te willen betekenen voor mensen. Daarnaast is USAR.NL een avontuurlijke voortzetting van mijn tijd op de grote vaart en bij de mariniers. Mijn partner en dochter zijn dus wel gewend dat ik eropuit ga. Ik kom in bijzondere situaties terecht, maar ze weten dat ik mijn eigen veiligheid en die van mijn ploeg goed in de gaten hou. Ook stel ik vast in welke volgorde we inzetlocaties afzoeken. Dit bepaal ik aan de hand van de aard van de instortingen en de overlevingskansen die er zijn. Verder voer ik gesprekken met lokale autoriteiten en dorpsbewoners om zoveel mogelijk informatie te krijgen over waar mogelijk nog levende slachtoffers zijn. Daarbij respecteer ik de religieuze en culturele gebruiken van het land; wij zijn niet meer dan te gast.”

René is ploegchef/bevelvoerder bij Veiligheidsregio Haaglanden.

Rene Wiegman

Norbert van der Harst

Structural Engineer

“Het is een eer om met de USAR-leden te mogen samenwerken. Ik heb groot respect voor hen. Zij bieden namens Nederland hulp in de hel op aarde. Ik ben er ter bescherming van die mannen en vrouwen. Tijdens reddingswerkzaamheden is het vanwege de eigen veiligheid vaak noodzakelijk om instabiele constructies en ingestorte gebouwen te stutten en te schoren. Ik geef advies over te gebruiken materialen, de grondsoort en het krachtenspel dat hierop wordt uitgeoefend. Ook kijk ik of het werk goed wordt uitgevoerd, zodat de SAR-group zo veilig mogelijk aan de slag kan.”

Norbert werkt bij de Inspectie Bouw- en Woningtoezicht van de gemeente Rotterdam.

Norbert van der Harst

Theo van Trier

Dog handler/SAR worker

“Je kunt geld of kleding weggeven om mensen te helpen, ik zet mezelf in. Dat past bij wie ik ben. Als zich een ramp voordoet, wil ik een échte bijdrage leveren: mensenlevens redden! Samen met mijn hond doe ik de eerste zoekslag op een site. Het geeft een geweldig gevoel als ik in alle ellende iemand levend onder het puin vind.”

Theo is speurhondengeleider bij de Nationale Politie.

René is ploegchef/bevelvoerder bij Veiligheidsregio Haaglanden.

Theo van Trier

Conny Wachtmeester

Paramedic/SAR worker

“In acute noodsituaties krijg je te maken met het onverwachte. Je hebt improvisatietalent nodig om hiermee om te kunnen gaan. Snel en impulsief handelen op basis van kennis en ervaring maakt het verschil. Deze dynamiek is voor mij reden om als verpleegkundige op de ambulance te rijden én om lid te zijn van het USAR-team. Het is fantastisch om mijn ambulancewerk uit te breiden met een internationale component. Het is bijzonder om een klein onderdeeltje te mogen zijn van een grote reddingsoperatie. Naast het redden van slachtoffers zorg ik samen met onze complete groep verpleegkundigen voor het geestelijke en lichamelijke welzijn van onze USAR-collega’s én de honden. Het is geweldig om onder moeilijke omstandigheden een ander te kunnen helpen.”

Conny is ambulanceverpleegkundige bij de Regionale Ambulance Voorziening Zuid-Holland Zuid.

Het werk

Inzet in Turkije na zware aardbeving

Aardbeving Turkije

Inzet Beiroet na zware explosie

explosie beiroet