Vervolg materieel

Voeding en hygiëne

USAR.NL neemt 13,5 ton aan materieel mee om tien dagen lang zelfvoorzienend te kunnen werken. “We hebben voldoende voeding bij ons en voor drie dagen water in flesjes en pakken”, vertelt Mike Honings. “Een waterzuiveringsinstallatie helpt ons de andere dagen door te komen. Het kan gebeuren dat de lokale brandweer ons van water voorziet, maar met een stromend beekje kunnen we ook uit de voeten.” Mike is samen met een aantal collega’s verantwoordelijk voor de logistiek en ondersteunt de reddingsteams van USAR.NL bij een inzet. “De reddingswerkers komen op het kamp uitrusten. Dan moet alles goed geregeld zijn. We zorgen dat er altijd warm eten en drinken beschikbaar is. Ook proberen we geïmproviseerde wasplaatsen te maken, zodat ze zich even kunnen opfrissen.” Mike en zijn logistieke collega’s besteden speciale aandacht aan de toiletvoorziening. Deze moet hygiënisch ingericht zijn om infectieziekten te voorkomen. USAR.NL neemt daarvoor onder andere wegwerp natte doekjes, desinfectiemiddel en wc-zakken mee. Deze laatsten worden verbrand. “Een goede en hygiënische verzorging is de sleutel tot effectief optreden.”

Tenten en brandstof

Tot voor kort maakte USAR.NL gebruik van opblaastenten om een kampement mee te bouwen. Nadeel was dat ’s nachts lucht bijgepompt moest worden. “Sinds kort maken we gebruik van MasterTenten; relatief kleine pakketten die je net als een partytent uit elkaar trekt. Het is stevig materiaal en aan de buitenkant kunnen we zandzakken leggen ter verzwaring. De kleur is grijs in plaats van wit, zodat we bij een felle zon niet verblind worden of de tent uit zweten. Als slaaptentjes worden op dit moment nieuwe tunneltenten getest. Deze tenten hebben genoeg ruimte voor acht personen en hun bagage.” De USAR.NL-basis draait op eigen aggregaten die stroom opwekken. Hiervoor wordt een basisvoorraad brandstof meegenomen, die ter plaatse wordt aangevuld. De brandstof wordt ook gebruikt voor twee motorfietsen en het zware materieel.

Gereedschap

Ieder USAR.NL-reddingsteam bestaat uit tien personen en heeft zijn eigen pallet met materieel. Het handgereedschap, zoals koevoet, hamer, slijptollen en zagen, ligt voor het grijpen om de eerste mensen te bevrijden. Speciale zoekapparatuur helpt bij het lokaliseren van slachtoffers onder het puin. Zo ‘luisteren’ speciale sensoren naar beweging, kijken infrarode search cams in donkere ruimtes en snuffelt een gasdetector naar gevaarlijke stoffen. Vervolgens wordt zwaar materieel ingezet om staal, beton en hout te verwijderen. “We gebruiken bijvoorbeeld hydraulische stempels om een betonplaat op te tillen en met een beetje handigheid te verplaatsen. Ook maken we gebruik van betoncrushers, hydraulische scharen, slijptollen, thermische lansen en zagen om ons een weg te banen naar het slachtoffer.”

Medische zorg

Mike vertelt dat USAR.NL een behoorlijk opgetuigde medische uitrusting meeneemt, evenals een eigen chirurg en verpleegkundigen. Zij helpen de slachtoffers, maar ook de eigen teamleden als hen wat overkomt. “Waar nodig helpen we ook andere USAR-teams. En onze chirurg helpt, in voorkomende gevallen, ook de lokale noodhospitalen. Soms wil je niet weten waarvoor hij ons gereedschap gebruikt…”

Mike

Het werk

Inzet in Turkije na zware aardbeving

Aardbeving Turkije

Inzet Beiroet na zware explosie

explosie beiroet