Sint Maarten

  • Sint Maarten

Orkaan op Sint Maarten

Op 6 september 2017 wordt het eiland Sint Maarten getroffen door een orkaan van ongeëvenaarde kracht: Irma. Een grote ravage is het gevolg en USAR.NL wordt, naast vele andere hulp vanuit Nederland, naar Sint Maarten gestuurd om onder andere te helpen bij de coördinatie van de noodhulp, het bieden van humanitaire noodhulp en het ondersteunen van de hulpdiensten op het eiland. 

Een eerste verkenningsploeg vertrekt op 9 september, twee dagen later gevolgd door een volledig team, waarmee  in totaal 63 USAR.NL-leden op het eiland worden ingezet. Het team helpt de lokale hulpdiensten op het eiland met de brandweer- en ambulancezorg, het herstellen van woningen en scholen en ondersteunt in de coördinatie van de noodhulp op het eiland. Op 24 en 25 september arriveert het team weer op Schiphol.

Orkaan Sint Maarten

Voor Steven Rhemrev, één van de teamartsen van USAR.NL, is het de eerste uitzending. Hij vertelt over zijn ervaring.

“Ik ben Steven Rhemrev, één van de dokters van USAR.NL. De primaire taak van de teamarts van USAR is dat het team altijd de beschikking heeft over medische zorg. Dit in de eerste instantie voor de leden van het team. Zij moeten veilig op weg kunnen en als er iets gebeurt dan moet je paraat staan.

Hier volgt kort mijn verhaal over onze inzet op Sint Maarten in 2017.

Orkaan Irma ontstond op 30 augustus 2018 bij de Kaapverdische eilanden. Het was aanvankelijk een categorie 2 orkaan die al snel ging fluctueren in kracht. Op 5 september groeide hij uit tot categorie 5. Ik ben zoals veel mensen nieuwsverslaafd en volg zo’n beetje continue het nieuws in binnen en buitenland. Ik weet dus wat er in de wereld gaande is maar toch verwacht je meestal dat zoiets met een sisser afloopt.

Op 6 september is mijn zoon jarig. Dit vieren wij meestal door uit eten te gaan. Degene die jarig is mag kiezen waar we eten, en hij kiest altijd voor een Italiaans restaurant. Het werd al snel duidelijk dat er een ramp afspeelde op duizenden kilometers van Den Haag. Aangezien ik al jaren oproepbaar ben voor USAR.NL, maar nog nooit was uitgezonden, hoopte ik natuurlijk dat het dit keer zou gebeuren en we een belangrijke bijdrage konden leveren.

Daags na de orkaan ben ik gaan windsurfen in Oostvoorne. Op de terugweg werd ik gebeld door Thomas Eckhardt, het medisch hoofd van USAR.NL, hij vertelde mij dat er een kans was dat er een team uit werd gezonden. Mijn hart ging sneller kloppen. Ik besprak het thuis met mijn vrouw, agenda technisch was het mogelijk dus ik kon mee. We vertrokken via Vliegbasis Eindhoven, een plek waar ik jaren daarvoor van was vertrokken voor een missie in Afghanistan. Via Curaçao bereikten we Sint Maarten. Al op de luchthaven was het erg indrukwekkend. De start en landingsbanen lagen nog deels onder het zand. De schade op het vliegveld was enorm. Rijen mensen probeerde nog op het vliegveld te komen om alsnog een vlucht van het eiland te krijgen. We werden ontvangen door de reeds aanwezige USAR.NL-leden en naar onze accommodatie gebracht. Onderweg werd pas duidelijk hoe erg de orkaan had huisgehouden. Schepen lagen op de weg. Alle daken waren van de huizen af. Geen boom of struik stond overeind. De chaos was enorm, gelukkig liepen er een hoop Nederlandse militairen die zorgden voor stabiliteit en rust. Wat me opviel is dat de meeste burgers nogal gelaten overkwamen, alsof ze in een soort geestelijke shocktoestand verkeerden.

Na een bezoek aan het ziekenhuis en de plaatselijke huisartsengroep werd duidelijk dat mijn medische inbreng minimaal zou zijn. De medische zorg was redelijk intact, de huisartsen draaiden overuren en het ziekenhuis had maar weinig schade. Onze reddingsteams gingen direct aan de slag. Keihard hebben zij gewerkt. Scholen werden weer bruikbaar gemaakt, wegen begaanbaar, daken gerepareerd. Wat kan je dan doen als teamarts, samen met enkele andere stafleden? Een extra team werd opgezet, om ook te gaan slepen, ruimen, timmeren en wat er maar nodig was. Zo leverde ieder teamlid zijn of haar bijdrage. Dat heeft die uitzending voor mij meer dan zinnig gemaakt.”

Het werk

Gasexplosie Den Haag

STH en USAR.nl

Het team

Het USAR-team heeft een multidisciplinair personeelsbestand van ca 145 medewerkers en is verdeeld over vier reddingsgroepen.

Ontdek alles over het team